25 Jun 2011

11 ADAB MAKAN yang baik

1.Makan hanya bila terasa lapar.

2.Basuh tangan dan kuku sehingga bersih dengan air dan seboleh-bolehnya dengan sabun.

3.Sebelum makan hendak lah membaca “Bismillah…” dan doa makan.

4.Makan dengan tangan sebagai ganti sudu dan garpu. Rasionalnya makan dengan tangan ialah kerana ia dapat membantu penghadaman disebabkan terdapat aliran yang dipanggil ‘bio-current’ yang apabila tersentuh dengan makanan, ia bertindak sebagai enzim untuk menghadamkan makanan dengan cepat didalam perut. Ini adalah sebab mengapa makanan yang disentuh dengan tangan cepat rosak atau basi.

5.Tinggalkan kerja-kerja otak seperti berfikir lain-lain apabila hendak makan.Badan dan fikiran perlu girang dan tenang.

6. Seboleh-bolehnya dinding bilik makan hendaklah berwarna merah jambu kerana ini boleh mendatangkan rasa girang dan membantu pencernaan.

7. Berhenti makan sebelum kenyang. Kekenyangan yang berlebihan memudaratkan jantung, menganggu penghadaman dan menyukarkan tidur.

8. Berehat sekejap selepas makan dan jangan tergesa-gesa membuat sesuatu. Jangan makan makanan lama. Banyakkan makan makanan segar. Suri rumah adalah dinasihatkan supaya menyediakan makanan yang segar dan sedap, berbau lazat, menarik pandangan dan berlainan jenis setiap kali waktu makan.

9. Surirumah hendaklah bermanis muka ketika menghidangkan makanan, memakai pakaian yang bersih dan berwarna indah.


10. Pastikan dapur bersih dari pembiakan kuman dan menutup makanan dari terdedah.


11.Berpegang pada prinsip ‘makan untuk hidup dan beribadah, bukan hidup untuk makan’.

SUMBER MAJALAH MIDI.

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin