22 Jun 2011

9 sebab hati tak bahagia

a ) Pemarah
        Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak didalam diri manusia.
Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

b ) Pendendam
        Tersembunyi ibarat mengumpul lahar didalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam.Hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu.

c ) Hasad dengki
        Amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana memiliki sifat ketuhanan.

d ) Bakhil
        Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil, kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manafaat pada orang lain kerana kadang-kadang rezeki itu Allah beri melalui makhluknya.

e) Tamak
        Orang yang tidak puas dengan sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau beberapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi).

f) Tidak sabar
        Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar.

g)  Ego
        Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

h) Riak
        Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon didepan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji. Ia akan mengurangkan amalnya.

i) Cinta dunia
        Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati Cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). Cinta dunia merupakan ‘neraka dunia” kerana dunia itu ‘panas’ akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan.

 SUMBER DARI SIASAH

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin