20 Jun 2011

Info Sihat

1. Pil Vitamin D kurangkan Risiko - Kanser Payu Dara

    Pasukan penyelidik Cancer Care Ontario, Kanada, menjelaskan pengambilan pil vitamin D setiap hari dapat mengurangkan risiko untuk menghidap kanser payu dara di kalangan wanita sebelum dan selepas menopaus.
  Kajian yang diterbitkan di dalam American Journal of Clinical Nutrition itu turut menyatakan bahawa amalan memakan pil vitamin D berupaya mengurangkan sehingga 24 peratus risiko untuk mendapat kanser tersebut.
   Ketua penyelidik, Dr Laura N. Anderson, menerangkan bahawa sel payu dara mempunyai saraf penerima yang mampu bertindak balas dengan baik terhadap vitamin D. Tindak balas itu bukan sahaja mampu meningkatkan nutrien tetapi turut ampuh dalam mengawal pembiakan sel kanser.


2. Kurang Karbohidrat punca Bau Mulut.

    Wanita sering mengimpikan tubuh ramping dengan pinggul kecil. Hasrat untuk memiliki tubuh idaman membuatkan mereka mengehadkan pengambilan makanan kaya karbohidrat yang dianggap boleh menggemukkan.
      Namun, tahukah anda bahawa tubuh yang kekurangan karbohidrat akan menyebabkan ketosis iaitu proses pembakaran lemak sebagai tenaga. Proses tersebut akan membentuk zat keton yang memiliki bau busuk yang akan keluar dari rongga mulut ketika berbicara dan bernafas.
      Lebih kronik, bakteria-bakteria di dalam rongga mulut akan menghasilkan lebih banyak zat sulfur apabila bercampur dengan makanan berprotein tinggi yang menyebabkan nafas dan mulut berbau atau halitosis.
    
SUMBER MAJALAH HARMONI.

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin