17 Jun 2011

Khasiat Si Bunga MawarBunga mawar atau ros sinonim sebagai simbol cinta dan kasih sayang. Bunga mawar juga mempunyai khasiat yang sangat hebat.

Kaya Vitamin C

Bunga mawar boleh dilihat dalam pelbagai jenis dan warna. Rona Canina adalah antara spesies bunga mawar yang kaya kandungan vitamin C yang sangat tinggi. Malah jumlah vitamin yang terkandung didalamnya adalah empat kali ganda daripada buah anggur hitam (blackcurrant) dan lapan kali ganda lebih banyak daripada buah limau.
Dalam pada itu, kelopak bunga mawar juga memiliki khasiat tersendiri. Ia mengandungi pelbagai vitamin bermula vitamin A hingga E yang baik untuk kulit agar lembap dan sentiasa segar.

RAHSIA DI SEBALIK WARNA BUNGA MAWAR.

1. Mawar Merah
    Pada dasarnya merah melambangkan keberanian. Untuk warna bunga, rona ini mewakili lambang perasaan cinta dan sayang. Malah warna ini turut membawa maksud perasaan cinta yang disulami dengan rasa hormat yang tinggi.

2. Mawar Merah Jambu/Pink
    Sesuai diberikan pada seseorang yang diminati. Bukan itu sahaja, warna ini turut membawa maksud terima kasih dan rasa syukur yang mendalam.

3. Mawar Putih
    Mawar putih paling sesuai untuk sahabat. Ini kerana putih mencerminkan persahabatan sejati. Malah, putih juga bererti ketulusan cinta dan sikap mengambil berat dengan orang lain.

4. Mawar Kuning
    Kuning menandakan salam perkenalan. Tidak kurang juga ada yang menganggap kuning sebagai fleksibel dan kebebasan.

5. Mawar Peach
    Mengungkap pelbagai maksud yang berbeza seperti penghargaan, apresiasi, perasaan kagum atau simpati. Juga bisa melambangkan persahabatan.

6. Mawar Oren
    Oren melambangkan semangat. Selain itu mawar rona ini boleh diberikan kepada seseorang yang ingin dikenali secara lebih dekat.

7. Mawar Biru
    Mawar ini melambangkan tentang misteri atau sesuatu yang diinginkan namun tidak dapat diraih.

8. Mawar Ungu
    Rona mawar ini merupakan simbol kesempurnaan dan pesona seseorang. Malah ia juga digunakan untuk mengekspresikan perasaan cinta pandang pertama.

9. Mawar Hitam
    Perasaan benci pada seseorang boleh diungkapkan dengan mengirirm bunga mawar warna hitam.

SUMBER MAJALAH HARMONI

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin