15 Nov 2011

Mengapa anda cepat marah

1. ANDA TIDAK KAWAL EMOSI  
Orang yang cepat marah adalah orang yang tidak mengawal emosi, malah membiarkan marah menguasai dirinya. Orang yang cepat marah cepat diperbodoh-bodohkan oleh orang lain, iaitu dengan 'memancing' kemarahannya. Apabila sudah marah, biasanya tindakan akan jadi membuta-tuli.

2.EGO,BANGGA DIRI, RIAK
Anda cepat marah sebab ego. Anda rasa tercabar apabila anda berasa anda disenda-sendakan. Anda rasa kalah dan tidak dihormati. Jika anda memiliki salah satu daripada tiga perkara tadi, itu tandanya anda terlalu mengagungkan diri. Anda terlalu menilai tinggi siapa diri anda. Anda cepat marah sebab anda tidak mahu dipandang rendah, benci apabila tidak dihormati, merasa terhina apabila anda terjumpa orang yang lebih hebat daripada anda. Marah sebegini biasanya wujud dalam bentuk emosi tidak puas hati.

3.AND ORANG YANG BERFIKIRAN NEGATIF
Orang yang berfikiran negatif ialah orang yang memandang buruk terhadap sesuatu,bersangka buruk pada orang lain serta bertanggapan buruk terhadap apa jua perkara. Anda cepat marah kerana dihati anda tidak wujud istilah maaf. Anda tidak mahu memberi maaf dan anda malu untuk meminta maaf.

(sumber Majalah MIDI)

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin