1 Jan 2012

UNTUK WANITA

10 Perubahan menjelang MENOPAUS

GEJALA PAR MENOPAUS

1.     PERUBAHAN HAID
         Jumlah haid menjadi sedikit, sangat banyak atau perdarahan haid tidak teratur. Perubahan haid seperti ini ‘normal” terjadi pasa fasa pra menopause, akan tetapi harus berwaspada kemungkinan keadaan patologi lainnya.

2      GEJALA VASOMOTOR
        (hot flushes, flushes)  
Iaitu perubahan suhu badan yang dirasai oleh pesakit, desertai perpeluhan pada waktu malam, dengan frekuensi dan kadar yang tidak sekata 75 peratus wanita mengalaminya, 10-15 peratus merasakan gejala flushes yang berat. Polanya berbeza-beza untuk setiap wanita, demikian juga usia mula terjadi dan lamanya. 
3      INSOMIA
        Mungkin ada kaitannya dengan hot flushes. Terbangun pada tengah malam dan terus terjaga, sukar tidur, mudah bangun tapi sukar tidur semula.   
 
4      PERUBAHAN UROGENITAL
        Mudah mengalami vaginitis kerana perubahan hormone mengakibatkan fungsi kekebalan menurun, rasa kering pada vagina, iritasi dan gatal pada vagina.  
 
5      PERUBAHAN MENTAL DAN EMOSI  
        Mudah depresi, bahkan dapat menjadi depresi klinikal yang memerlukan terapi utama sekiranya ada sejarah depresi sebelumnya. Perasaan cemas meningkat, mungkin didorong oleh perasaan takut, serangan panic. Gejala fizikal dan hot flushes dapat menambah lagi rasa cemas.

6     PERUBAHAN KOGNITIF
        Tidak ada hubungannya dengan kadar estrogen yang menurun. Perubahan kognitif lebih berkaitan dengan proses penuaan. 
 
7    PERUBAHAN LIBIDO  
        Penurunan kadar estrogen tidak ada kaitan dengan penurunan libido. Penurunan libido mungkin ada kaitannya dengan masalah lain, seperti hot flushes, rasa kering pada vagina atau perubahan emosi.  
 
8     PERUBAHAN KESIHATAN LAINNYA  
        Seperti mengingkatnya berat badan., lebih berkait dengan proses penuaan. Sakit sendi, sakit kepala yang terjadi kerana naik turunnya kadar hormone, bleh disertai perasaan tegang, sakit kepala sebelah atau dua-duanya (migraine), sakit dibelakang salah satu mata yang boleh berlangsung sehingga tiga jam.  
 
9    PERUBAHAN KULIT  
        Menurunya kadar keanjalan kulit, kulit menjadi kering dan perasaan menjalar pada kulit.  
 
10  PERUBAHAN RAMBUT
        Kulit dan rambut kepala menjadi tipis dan pertumbuhan rambut pada daerah wajah.
 
(Sumber Majalah Midi)

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin