30 Jul 2012

Kongsi Tip Awet Muda

Makan buah dan sayur - Kandungan vitamin C dan beta karotena di dlam buah dan sayur sangat bagus untuk mengekalkan kesegaran wajah. Keuda-dua sumber penting ini berfungsi sebagai antioksidan yang dapat melindungi sel-sel tubuh daripada radikal bebas. 
   Bagaimanapun anda disarankan memasak sayur hanya dalam tempoh singkat agar khasiatnya tidak hilang. Manakala buah pula lebih enak dimakan segar. 

Amalkan makan ulam-ulam - Ulam-ulam kaya dengan vitamin dan kandungan galian seperti kalsium, fosforus, zat besi, natrium, kalium. Selain itu, ulam juga membekalkan serat yang amat diperlukan oleh sisem penghadaman manusia. Malah ia turut mempunyai bahan anti bakteria dn antioksidan. 

Jaga kesihatan kulit - Retinoids dapat mengurangkan kedutan, Jadi banyakkan mengambil makanan yang mengandungi retinoids seperti lobak merah. Menerusi cara ini, ia membantu PH permukaan kulit seimbang dan mengurangkan tahap keasidannya. Selain itu coklat dapat membantu anda memperbaiki tekstur, ketebalan kdar air dan aliran darah pada kulit anda. 

Banyakkan serat - Menjaga kesihatan sistem pencernaan merupakan salah satu kunci awet muda. Anda memerlukan 25g serat setiap hari. Serat bertindak sebagai penjaga zat pemakanan yang anda ambil di dalam tubuh dan ia hanya melepaskan zat-zat itu apabila diperlukan. Serat boleh diperolehi daripada buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin. 
    
Minum enam hingga lapan gelas sehari - Agar kulit terhindar daripada masalah dehidrasi. Ia baik untuk melancarkan aliran darah yang membaca oksigen dan sumber tenaga ke seluruh organ tubuh. Dengan meminum air kosong yang mencukupi juga anda beruapay mengurangkan takanan dan menyegarkan kulit. 

Makan dengan sedikit tetapi kerap - Amalan mengambil makanan dalam kuantiti kecil setiap empat hingga lima jam dapat memperbaiki tahap metabolisme. Melalui amalan ini juga organ dalam tubuh dapat berfungsi debga kebih efektif agar ia tidak mudah rosak dan menjejaskan kesihatan anda. 
   Kadang kala agak sukar meluangkan waktu untuk bersenam setekah seharian bekerja. Namun anda tetap disyorkan berusaha melakukan senaman sekuran-kurangnya tiga kali seminggu aar kesihatan anda tetap terjaga. Anda boleh berbasikal, berenang mahupun joging. Dengan bersenam bukan sahaja otot dab tulang menjadi luat. Lebih daripada itu, kulit mampu menjadi tegang. 
   Tidur yang cukup membantu tubuh memperbaiki sel-sel rosak. Maka usahakan tidur minimum lapan jam sehari. Dengan itu ia dapat menghindarkan masalah lebam bawah mata, kulit berkedut dan wajah kusam. Agar kulit anda kekal segar dan lembap, gunakan pelembap kulit  di wajah dan tubuh. Pilih pelembap kulit yang bersesuaian dengan mengoleskan dua kali sehari secara rutin, pagi dan malam setelah mandi 


(sumber Majalah Midi) 

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin