21 Jul 2012

RAIH KEBERKATAN RAMADHAN

Bulan yang hanya datang hanya setahun sekali ini sepatutnya direbut dan diraih keberkatannya. 

PERTAMA 
Semakin tunduk dan patuh kepada Allah SWT. Maksudnya ialah ketaatan di sepanjang Ramadhan lalu mendorong kita untuk tetap melakukan setiap aspek pekerjaan seharian mematuhi garis panduan dan kehendak syarak di samping mendapat keredaan Allah SWT. 

KEDUA 
Mensyukuri nimat makanan dan minuman. Ramadhan juga menjadikan kita umat yang tahu bersyukur atas nikmat rezeki makan dan minum. Dengan nikmat ini kita rajin beribadah, banyak bersedekah dan suka menghulurkan bantuan kepada golongan yang lemah. 

KETIGA 
Tabah hati dalam menghadapi pelbagai ujian, cabaran dan dugaan. Asas penting untuk memperolehi sifat ini ialah sifat sabar sepanjang Ramadhan. Sifar sabar tersebut telah meningkatkan mutu ibadah, akhlak terpuji, semangat tolong menolong dalam perkara kebaikan, melahirkan pemimpin yang berkualiti, perkerja yang produktif dan seumpamanya. 

KEEMPAT 
Ketekunan dalam mengerjakan ibadah. Sifat tekun ini datangnya daripada kesungguhan kita melakukan solat terawih dan bertadarus al-Quran. Natijah daripada amalan-amalan tersebut mampu melahirlan modal insan yang bertanggungjawab, adil,  berintergriti tinggi, amanah dan mempunyai Haibah dalam apa juga lapangan yang diamanahkan kelak. 


(sumber majalah midi)

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin