7 Aug 2012

Petua- Petua

Cara Atasi Gastrik 
Menjelang bulan puasa, penghidap gastrik pasti berasa risau. Untuk mengatasi rasa sakit akibat gastrik, anda boleh merendamkan  tiga biji kurma ke dalam susu suam selama 10minit sebelum berbuka puasa. Selepas masuk waktu berbuka makan la kurma tersebut bersama disusuli air susu itu. 

Kurma lembutkan Ayam Kampung 

Sesekali menjamah hidangan ayam kampung di bulan puasa pasti membuka selera. Tetapi ramau yang berdeoan dengan masalah untuk melembutkan daging ayam kampng. Ada sesetengah orang meletakkan empat biji kurma ke dalam masakan. Anda akan dapati daging ayam kampung lebih cepat lembut daripada biasa. 

Agar-Agar Cepat Beku
 
Jika tersalah sukatan ketika membancuh agar-agar dan puding mungkin akan lambat mengeras akibat terlebih air. Untuk mempercepatkan pembekuan agar-agar, loynag yang akan disikan agar-agar perlu disejukkan terlebih dahulu di dalam peti ais di bahagian beku. Apabila cukup sejuk barulah disikan agar-agar didalamnya. 

Lemang Tahan Lama 

Lemang merupakan juadah istimewa pada hari raya. Untuk menjadikan lemang lebih tahan lama, anda boleh menyediakan lemang melalui cara ini. Selepas beras pulut dicuci, campurkan dengan sedikit asam gelugur dan garam ke dalam santan agar tidakc epat basi. Selepas lemang dimasak sempurna, balut lemang menggunakan kertas surat khabar dan terbalikkannya supaya ia boleh tahan sekurang-kurangnya seminggu.

1 comment:

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin