15 Aug 2012

Rehat Secukupnya sebelum balik kampung

Rutin pulang ke kampung untuk beraya satu kemestian. Agar perjalanan jauh dan panjang ini nyaman buat anda ada beberapa tip yang boleh anda ikuti, 

* Sebelum berangkat sebaiknya usahakan tidur nyenyak. Tidur nyenyak minimum enam jam pada malam hari sebelum menempuh perjalnan akan membuat tubuh menjadi lebih cergas apalagi untuk menemph perjalanan jauh. 

* Bawa beka makanan. Bagi yang pulang sebelah malam, bawalah bekal makanan yang berkhasiat dan mengenyangkan. Sebagai contoh roti atau mi sebagainya untuk mengalas perut dalam perjalanan malam. Jika membeli makanan di kedai perhatikan kandungan gizi dan tarikh luputnya. Anda tentu tidak mahu diserang sakit perut ketika hari raya menjelma. 

* Jangan lupa membawa air minum. Selepas berbuka sambil memandu, usahakan untuk minum air bagi memenuhi keperluan tubuh. Seelok-eloknya minumlah air masak atau boleh juga jus buah yang khasiatnya lebih banyak. 

* Bawa ubat-ubatan. Khususnya bagi yang memiliki penyakit seperti hipertensi, jantung asma dan sebagainya, jangan lupa siapkan bekal ubat anda mulai dari tarikh berangkat sampailah habis cuti. Tapi bagi mereka yang tidak punya penyakit harus juga membuat persediaan, manalah tahu diserang sakit perut, atau migrain ketika memandu. 

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin