27 Jan 2013

4 cara jauhi Migrain


Makan tepat pada waktu 

      Melewatkan makan atas alasan apa sekalipun boleh mempengerahui kesihatan dalam perbagai cara. Jika anda mengidap migrai serta berdiet pada masa yang sama, jangan lakukan kesalahan dengan melewatkan watu makan, mahupun meninggalkan  waktu makan. Ini akan memudaratkan lagi masalah migrain anda. 

      Ketika tubuh kehilangan lemak berlebihan ( akibat melewatkan atau meninggalkan makan dan berdiet), kadar gula darah meningkat seterusnya menyebabkan migrain. Selain itu asid dalam perut boleh mempengaruhi otak dan menyebabkan sakit kepala. Jadi elakkan dari menunda waktu  makan. Makan pada waktu yang tepat dan teratur. Olahraga 
     Tubuh yang sihat menghasilkan fikiran yang sihat. Untuk kekal cergas dan aktif, anda perlu berolahraga secara teratur. Hal ini boleh membantu menghindari serangan migrain. Tidur yang cukup 
     Terlalu banyak tidur atau kurang tidur dapat mempengaruhi tubuh anda. Pastikan anda mendapatkan tidur mencukupi untuk menghindari sakit kepala dan migrain. Idealnya orang dewasa perlu tidur selama enam hingga tujuh jam dan tidak melebih dari sembilan jam sehari. Atur jadual tidur untuk hasil yang lebih baik. Berhenti merokok. 
      Tabiat merokok atau minum alkohol boleh meningkatkan serangan migrain. Nikotin bukan sahaj menyebabkan radang disaluran tekak dan paru-paru tetapi juga membuat anda ketagih. Alkohol pula mengandungi tyramine yang boleh menjadi punca migrain. Bukan sahaja memabukkan tetapi anda juga boleh diserang migrain yang teruk. 
( Sumber Majalah Minguan Wanita) 

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin