3 Feb 2013

Lelaki jangan pemalas

1.     TIDAK MENCUCI PAKAIAN 
         Rata-rata lelaki zaman sekarang lebih senang menhantar pakaian kotor ke dobi. Tidak kurang juga yang membansuh pakaian sendiri tetapi hanya selepas persalinan besih dalam almari berkurangan. 
         Seeloknya pakaian perlu dicuci setiap tiga bari  bagi mengelakkan bau yang kurang menyenangkan dan kemungkinan menjadi sarang bakteria atau kuman. 

2     MENGEMAS RUMAH 
       Percaya atau tidak, hampir kebanyakan lelaki bujang tidak mengemas rumah selama berbulan-bulan lamanya. Ini kerana mereka tidak mengambil kira mengenai kebersihan rumah kerana bagi mereka, rumah hanya sebagai termpat unutk melelapkan mata sahaja 

3.    TIDAK MENCUCI PINGGAN 
       Kasihan sungguh apabila ada segelintir lelaki yang sanggup membiarkan pinggan mangkuk sampai berbau busuk dan bertimbun di dalam singki rumah. Tidak cukup dengan itu, kadang kala sampah juga tidak dibuang. 
       Bagi lelaki sebegini adalah elok jika makan diluar atau menggunakan pnggan mangkuk pakai buang saja. Lebih ekstrem ada lelaki membuang pinggan kotor semata-mata malas menyentalnya dan esok beli pinggan mangkuk lain pula. 

4.    MENGOSOK BAJU 
      Pasti semua pernah melakukan habit ini, pakai saja baju tanpa digosok. Mungkin keran tidak cukup waktu kerana sudah terlambat atau memang lelaki malas untuk menggosok baju. 
     Seharusnya lelaki mengambil sedikit ruang pada waktu malam atau lapang untuk menggosok semua baju yang perlu dipakai terutamanya untuk kepejabat. Sesekali apa salahnya melakukan senaman dan mengeluarkan peluh sambil menggosok baju. 

5.   BERCUKUR 
      Bukan menjadi masalah untuk tidak bercukur kerana ada yang beranggapan lelaki berjambang dan bermisai lebih menarik perhatian. Cuma perlulah dijaga kebersihan diri dan jika ingin menyimpan jambang atau misai sekalipun, kemaskan la sedikit. 

6.  RAMBUT KUSUT 
     Jika suatu masa dulu penjagaan rambut amat dittik beratkan dan rambut harus disisir rapi dan kemas, Namun kini rambut kusut adalah satu trend. Perlulah sesuai dengan diri dan jangan terlalu kusut hingga merimaskan mata memandang. 

7.  TIDAK DATANG KULIAH ATAU PEJABAT 
      Sikap sebegini paling banyak dikesan di kalangan lelaki. Kadang kala tiada sebab tertentu, lelaki cukup malas untuk bergerak dan melakukan kerja di pejabat atau kuliah. Ini perlu diatasi kerana setiap manusia perlu berkerja dan belajar. 

8.  MENCUCI KENDERAAN 
     Bagi lelaki yang mempunyai bajet, mereka boleh mencuci kenderaan di pusat mencuci kereta jika malas melakukanya sendiri. Jika tidak hanya air hujan sajalah yang dapat membersihkan kekotoran pada kenderaan mereka. 

9.  BANGUN AWAL 
     Lelaki jika sudah tidur, seolah-olah tidak mahu bangun selama-lamanya. Apatah lagi jika perlu bangun untuk berkerja atau menghadiri kuliah pagi. Apa yang dibayangkan mereka hanyalah soal kesesakan lalu lintas pada pagi hari selain malas bersiap-siap untuk keluar rumah. 

10.  MENJAGA PENAMPILAN DIRI 
     Walaupun kelihatan seperti suatu rutin, namun ada perkara yang sering lelaki terlepas pandang. Dari segi penjagaan muka hingga seluruh badan, ia seharusnya diambil kira lelaki. 
     Jangan malas untuk mencuci muka, memotong kuku dan memakai wangian. Walaupun nampak remeh dan sedikit kewanitaan, mereka perlu tahu wanita sukakan lelaki yang bersih. 

11.  MEMBACA 
     Sekiranya mengikut perangkaan, wanita adalah golongan yang paling banyak membaca walaupun corak pembacaan mereka berbeza dengan lelaki. Namun dari keci hingga dewasa lelaki adalah insan yang paling malas untuk membaca apatah lagi membeli bahan bacaan. 
     Perlu diingatkan, jika ingin berjaya dalam kehidupan kita perlu banyak membaca. Jika boleh corak atau genre pembacaan lelaki biarlah pelbagai. 

(sumber Mingguan wanita) 

No comments:

Post a Comment

Cik Ton ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda meninggalkan komen.

LinkWithin