5 Sep 2014

Vice Versa

BERANI...
" Kalau mati dengan berani: kalau hidup, dengan berani. Kalau keberanian tidak ada, itulah sebabnya setiap bangsa asing bisa dijajah kita" - Pramoedya Ananta Toer.

 Keberanian tidak terbina dalam tempoh sehari. Proses memberanikan diri berlangsung selama hayat ini. Berani kerana benar keberanian tertinggi. Saat paling memuaskan hati apabila kita berani membuat keputusan tanpa sebarang alasan 
 Berani mengalahkan ketakutan. Berani menghadapi kegagalan. Berani  mengulang dan mengulang untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik.
 Awas jangan berani melanggar perintah Allah, berani berdusta demi kepentingan peribadi, berani melakukan kejahatan kerana periuk nasi. Berani memang perlu berani, akan tetapi berani meredah api neraka?
 Keberanian terbina daripada sikap dalam diri. Berani hadir kerana keyakinan daripada diri, bersulam doa saban hari. Berdoalah kita diberi keberanian, dihadirkan kekuatan, dihilangkan ketakutan dan kelemahan.

TAKUT

 "Hantu" bernama ketakutan ada dalam setiap diri. Hanya cara diri melawannya yang membezakan setiap individu.Ketakutan yang tidak dihakis boleh manjadi racun dalam diri. Racun yang menghalang diri melangkah jauh ke hadapan. Takut yang membawa kemunduran.
   Bagaimanapun, takut kepada Allah itu takwa. Takut tinggalkan suruhan Allah, takut buat dosa.Takut mati dalam kekufuran, ubatnya sebatikan diri dengan keimanan dan ketakwaan. Takut kegagalan, atasinya dengan kesungguhan dan tidak putus asa. Takut akan diri sendiri paling bahaya, lawannya pasti suntikan keberanian.
   Perasaan takut yang tertanam dalam diri menghalang kreativiti, menjauhkan keberanian, ,mendekatkan kegagalan. Takut akan hilang dengan menghadapi realiti. Takut akan hilang dengan memadamkan alasan untuk takut.
   Berani dan takut sentiasa ada dalam diri. Tetapi yang mana lebih mendominasi, itu yang nampak pada diri. Kalahkan ketakutan, menangkan keberanian.


( Solusi isu 71
 

15 May 2014

Tudung Aidijuma White Label dan Selimut tampal

Assalamualaikum,

Cik Ton timbul lagiii.....lemas la kalau lama-lama tenggelam.

Kalau timbul ni ada je la nak bagitau apa-apa ...

Pandai pun teka..

Ni Cik Ton nak habaq, Cik Ton dan Kak Aya , sahabat Cik Ton berkolaborasi meniaga Tudung Aidijuma dan Selimut Tampal.

Ni Cik Ton nak bagi blogshop kami ni..Butik Yasmeen dan Like Page Aidijuma Lovers & Patchwork ni.


10 May 2014

Assalamualaikum sahabat maya ku semua
Allah!!!!..lamanya tak menyapa kawan-kawan semua......tak tahu apa yang menghalang tapi seperti tiada rasa dijiwa, perasaan macam berlalu pergi ..serius......gitu pulak jadi cik ton ni.....

Hari ni jadi terpanggil untuk menulis...mungkin sbb cuti sekejap dari menguli karipap....Alhamdulillah karipap jalan seperti biasa, tp sebenarnya bukanlah gangguan karipap tu sangat...tak baikkan merungut atas rezeki yg Allah kasi......ampunkan dosaku Ya Allah.....tadi temankan amalina pergi cari barang dia di petaling street, tp parking di Central Market...masa nak balik tu nampakla.......Allah ramainya orang beratur untuk ke AdiJuma....tudung yang tengah hot sekarang.....emm....merengek anak dara ni, akhirnya kaki siibu melangkah jugak ke AdiJuma kerana menurut permintaan anak..memilih-milih dicelah-celah  orang yang duduk membelek pilihan masing-masing..akhirnya.beli gak 3 helai untuk dia..share duit..he..he....ramainya orang memilih....tapi respect pada para suami yang sanggup menunggu isteri-isteri memilih tudung sambil jaga anak....

tak nampak kak aya tadi....dia kata dia pergi..tapi mungkin ke maju junction kut.......semuga bisnes berkembang maju.....amin..amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...